Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C

“30 ülke ve bölgeden yerel yönetimin temsil edildiği Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin kuşatıcı yapısı önemlidir”

“30 ülke ve bölgeden yerel yönetimin temsil edildiği Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin kuşatıcı yapısı önemlidir”
10.06.2022
A+
A-

 

 

 

“30 ülke ve bölgeden yerel yönetimin temsil edildiği Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin kuşatıcı yapısı önemlidir”
10.06.2022

Yazdır Yazıları Büyült Yazıları Küçült

“30 ülke ve bölgeden yerel yönetimin temsil edildiği Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin kuşatıcı yapısı önemlidir”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Hâlihazırda 30 ülke ve bölgeden yerel yönetimin temsil edildiği Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin kuşatıcı yapısı önemlidir. Bu yapıyı, Türk Devletleri Teşkilatı’nın vizyonunun erişeceği genişliğin de bir işareti olarak değerlendiriyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen, Türk Dünyası Belediyeler Birliği 6. Olağan Genel Kurulu’na katılarak, bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında, kuruluşundan bugüne birlik çatısı altında hizmet verenlere teşekkür etti.

Temelleri 22 yıl önce atılan birliğin 19 yıldır fiilen faaliyet gösterdiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün 30 farklı ülke ve bölgeden yaklaşık 1200 üye belediyesiyle kocaman bir aile hâline gelen birliğin kendi alanında dünyanın önde gelen yapıları arasında yer aldığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, birliğin Balkanlardan Orta Asya’ya uzanan geniş bir coğrafyadaki dost ve kardeş belediyelerin aralarındaki iş birliğini geliştirmesine vesile olduğunu vurgulayarak, yeni programlar ile projelerle etki sahasını genişleten birliğin ülkeler, şehirler ve insanlar arasında güçlü köprüler kurmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.

Birliğin köklerinin Türk Konseyi’ne dayandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Konseyin 2011’de Almatı’da ilk zirve toplantısını yaparak resmen faaliyete geçtiğini ve geçen yıl İstanbul’daki 8. zirvesinde aldığı kararla adını “Türk Devletleri Teşkilatı” olarak değiştirdiğini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk devletlerinin bağımsızlıklarını ilan etmelerinin 30’uncu yılında yapılan bu değişikliğin Türkmenistan’ın da teşkilata gözlemci üye olarak katılmasıyla çok daha anlamlı hâle geldiğini söyledi.

Zirve toplantısında onaylanan Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesi’nin de teşkilatın geleceğine ilişkin önemli bir adım olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Binali Yıldırım kardeşimizin ülkemiz adına yer aldığı Aksakallılar Heyetini de maziden atiye kurduğumuz köprünün bir sembolü olarak görüyorum” diye konuştu.

 

 

 

“KİMSE BİZİ AYDINLIK GELECEĞE ULAŞMAKTAN MAHRUM BIRAKAMAZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükûmetler düzeyinde yürütülen çalışmaların belediyelerle tabana yayılmış olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, şöyle devam etti: “Hâlihazırda 30 ülke ve bölgeden yerel yönetimin temsil edildiği Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin kuşatıcı yapısı önemlidir. Bu yapıyı Türk Devletleri Teşkilatının vizyonunun erişeceği genişliğinde bir işaret olarak değerlendiriyoruz. Tabii burada kökleri öyle birkaç asırlık değil binlerce yıllık ortak geçmişe dayalı bir güçten bahsettiğimizi unutmamalıyız. Karşımızda aradan geçen onca zamana ve yaşanan nice badirelere rağmen ortak tarih ve kültür bilinciyle yeniden bir araya gelen devletler, aynı gönül bağı etrafında buluşan toplumlar gerçeği var. Bu tablo aynı zamanda bize, hepimizi çok daha parlak bir geleceğin beklediğine de işaret ediyor. Beraberliğimize, kardeşliğimize, müştereklerimize, ortak hayallerimize, tüm bunlara sahip çıktığımız sürece kimse bizi bu aydınlık geleceğe ulaşmaktan mahrum bırakamaz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrı düşmeye yol açan hadiselerden çıkarılan derslerin bundan sonraki yol haritalarında en büyük rehber olduğunu belirterek, Millî şair Mehmet Akif Ersoy’un “Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar. Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?” sözlerini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizler de hem geçmişte yaşadıklarımızdan hem bugün çevremizde olup bitenlerden ibret alarak hareket etmeliyiz. Kendi güvenlik ve refahları için tüm dünyayı ateşe vermeye hazır olanların karşısına ancak bu şekilde çıkarsak başarılı olabiliriz. Kardeşlerim, şayet bunu sağlayabilirsek önümüzdeki dönem Avrasya coğrafyasının dünyanın göz bebeği hâline geldiğini hep birlikte görebiliriz. Farklılıklarımızın birlik ve beraberliğimizin itici gücü değil de fay hatları hâline getirilmesine göz yumarsak bunun bedelini de yine hep beraber ödemeyi sürdürürüz” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, giderek etkisi artan küresel, siyasi ve ekonomik krizlerin bu tür iş birliklerini daha kıymetli hâle getirdiğini söyledi.

Türk Devletleri Teşkilatı ile TDBB nezdinde somutlaşan iş birliğinin coğrafi, demokratik, ekonomik ve siyasi kapasite olarak herkese eşsiz fırsatlar sunduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” atasözünü anımsatarak bu anlayıştan hareketle Teşkilatın ve Birliğin kapsamını, etkisini, derinliğini artırmak için çok daha fazla çalışmaları gerektiğinin altını çizdi.

Yeniden yapılanan küresel yönetim sistemi içinde ülkelerinin hak ettiği yeri almasını ancak bu şekilde temin edebileceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun için birliğimizin bilgi ve tecrübe paylaşımı, eğitim, kurumsal iletişim, kardeş şehirler, sosyal ve kültürel etkinlikler çalışma ziyaretleri ve yayınlarla ortaya koyduğu faaliyetleri artırarak sürdürmeliyiz. Coğrafyamızın genişliği bu çalışmalar için engel değil tam tersine eşsiz bir zenginliktir” diye konuştu.

“ŞEHİRLERİMİZİ, TARİHÎ VE KÜLTÜREL KİMLİĞİNİ KORUYARAK GELİŞTİRMENİN YOLLARINI ARAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, günümüzde İpek Yolu gibi kadim ticaret yollarının dahi yeni kara yolu ve demir yolu hatları inşa edilerek tekrar canlandırılmaya çalışıldığını anlatarak İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan siyasi ittifakların ve güvenlik paktlarının sorgulandığını aktardı.

Birleşmiş Milletler başta olmak üzere, tüm devletleri bir araya getiren yapıların reforma tabi tutulması tartışmalarının yaygınlaştığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, krizlerin pençesinde kıvranan toplumların kendilerine yeni çıkış yolları aradığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, böyle bir iklimde kendi tarih, kültür ve medeniyet miraslarına sahip çıkmaları kadar tabii bir durum olamayacağını vurgulayarak şunları söyledi: “Kendi aralarında çıkarlarına uygun şekilde gizli veya açık her türlü iş birliğini yapanların, Birliğimizin faaliyetlerine farklı gözle bakmalarını çifte standart olarak değerlendiriyorum. Biz bunların hiçbirine aldırmadık. Aldırmayacağız. Şehirlerimizi, tarihî ve kültürel kimliğini koruyarak geliştirmenin yollarını arayacağız. Şehirlerimizi, günümüz ihtiyaçlarına uygun altyapılar ve eserlerle donatmayı sürdüreceğiz. Şehirlerimizi insanları arasında yakın bağlar kurarak aynı vücudun uzuvları gibi bütünleştireceğiz. Şehirlerimizi, birikimlerimizi ve imkânlarımızı paylaşarak ortak evlerimiz hâline dönüştüreceğiz. Bir araya gelmek, bu azim ve kararlılığın ilk adımıdır. Bunu sürdürmek ve büyütmek, gelişmenin işaretidir. Beraberce çalışmak ve neticeler elde etmek ise başarının ta kendisidir. Hamdolsun, biriz, beraberiz ve büyüyoruz. Şimdi bunu her alanda başarılarla taçlandırma vaktidir.”

“ÜLKEMİZ TÜM BİRİKİMİNİ, İMKÂNLARINI VE POTANSİYELİNİ SİZLERLE BERABER KULLANMAYA HAZIRDIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Anadolu’daki bin yıllık varlığı, 600 yıllık cihan hâkimiyeti ve önümüzdeki sene 100. yılını dolduracak genç cumhuriyetiyle Türkiye, yüreğini sizlere sonuna kadar açmıştır. Ülkemiz tüm birikimini, imkânlarını ve potansiyelini sizlerle beraber kullanmaya hazırdır. Biz tüm bunları siyasi bir söylem olarak değil, kalbimizden kopup gelen bir hissiyat olarak ifade ediyoruz. Sizlerin de bize aynı duygularla yaklaştığınızdan en küçük bir şüphem yoktur. Biz belediyelerdeki çalışmalarımızı ‘Kalkınma yerelden başlar’ anlayışıyla yürüten bir kadroyuz. Burasını da ‘Birlik ve beraberlik yerelden başlar’ yaklaşımıyla daha büyük hedeflere, daha büyük vizyonlara doğru yol almamızı sağlayacak bir platform olarak kabul ediyorum. Türkiye Cumhurbaşkanı olarak, bu doğrultuda attığınız her adımda yanınızda olacağımı da özellikle belirtmek istiyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TDBB’nin 6. Olağan Genel Kurulu’nun hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerini sonlandırdı.

Tüm Haberler

 

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/138335/-30-ulke-ve-bolgeden-yerel-yonetimin-temsil-edildigi-turk-dunyasi-belediyeler-birligi-nin-kusatici-yapisi-onemlidir-

 

 

 

 

REKLAM ALANI