Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C

AVRUPA’DA GÖÇMEN KÖKENLİLERİN ORANI YÜZDE 26,7’YE YÜKSELDİ!

AVRUPA’DA GÖÇMEN KÖKENLİLERİN ORANI YÜZDE 26,7’YE YÜKSELDİ!
02.10.2021
A+
A-

ALMANYA’DA GÖÇMEN KÖKENLİLERİN ORANI YÜZDE 26,7’YE YÜKSELDİ!

Almanya’da nüfustaki göçmen kökenlilerin oranına dair son veriler açıklandı. Buna göre göçmen kökenliler nüfusun yüzde 26,7’sini, seçmenlerin ise yüzde 13’ünü oluşturuyor.

Almanya nüfusu içinde göçmen kökenlilerin oranı yüzde 26,7’ye yükseldi. Federal İstatistik Dairesinin Cuma günü açıkladığı 2020 yılını kapsayan verilere göre Almanya’daki seçmenler arasında göçmen kökenlilerin oranı ise yüzde 13 olarak kaydedildi.

Resmi verilere göre 83,2 milyon nüfuslu Almanya’da 21,9 milyon göçmen kökenli yaşıyor. 26 Eylül’de yapılan seçimlerde oy kullanma hakkına sahip vatandaşlar arasında 7,9 milyon göçmen kökenli bulunuyordu. Bu rakam ülkedeki göçmen kökenli toplam nüfusun yüzde 36’sına denk geliyor.

Türkler Almanya doğumlularda başı çekiyor

Almanya’da seçme hakkına sahip göçmen kökenlilerin yüzde 41’inin, yani 3,2 milyon seçmenin Almanya doğumlu olduğu, bu grupta 595 bin seçmenin ebeveynlerinin Türkiye’de doğduğu, bu grubu 272 bin kişiyle Polonya ve 165 bin kişiyle İtalya kökenlilerin izlediği bildirildi.

Almanya’da seçme hakkına sahip olan göçmen kökenli vatandaşların yüzde 59’u, yani 4,7 milyonu ise Almanya dışında doğdu. Bu kişilerin doğum yerlerinin sırasıyla Polonya, Kazakistan ve Rusya olduğu ve ortalama 31 yıldır Almanya’da yaşadıkları kaydedildi.

Göçmen kökenli Alman seçmenlerin yüzde 36’sının doğumdan itibaren Alman vatandaşlığına sahip olduğu, yüzde 32’lik bölümünün Alman vatandaşlığına sonradan geçtiği belirtildi.

Seçmenlerde çifte vatandaş oranı yüzde 3

Alman seçmenler arasında çifte vatandaşlığa sahip olanların oranının ise yüzde 3 olduğu bildirildi. Çifte vatandaşlar arasında en büyük grubu yüzde 17 ile Polonya, yüzde 15 ile Rus ve yüzde 6 ile İtalyan vatandaşları oluşturdu.

Almanya’da yabancı ülke vatandaşlığına sahip ve oy kullanma hakkı bulunmayan toplam 8,7 milyon yetişkinin yaşadığı da kaydedildi. Almanya’da, kendisi ya da ebeveynlerinden biri yabancı bir ülke vatandaşı olarak doğmuş kişiler göçmen kökenli olarak kabul ediliyor.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL- ALMANYA

REKLAM ALANI