Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov , “Şuşa için yeni bir dönem başlıyor”

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov , “Şuşa için yeni bir dönem başlıyor”
01.09.2021
A+
A-

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Azerbaycan Temsilcimiz Ülker Piriyeva ‘ya verdiği açıklamada . “ Kültür Başkentimiz Şuşa için yeni bir dönem başlıyor”, diye – tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov , “Bu günlerde dünyanın gözü yine Şuşa’da. Evet, Şuşa Azerbaycan halkı için bir kahramanlık sembolüdür. Şuşa aynı zamanda milli gururumuzun, milli kimliğimizin, kültür ve sanatımızın beşiğidir. 28 yıllık işgalden sonra, Başkomutanımız Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in liderliğindeki muzaffer Ordumuzun zaferi, Şuşa’nı işgalden kurtarması, Karabağ’ın sembolünü kurtarmak demekti” – Dedi.

Milletvekili Meşhur Memmedov ,“Elbette 3 asra yakın bir geçmişe sahip olan Şuşa şehri bugün bir canlanma, gelişme ve rönesans dönemi yaşıyor. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve First Lady Mehriban Aliyeva’nın Şuşa’yı ziyareti sırasında, büyük Azerbaycanlı şair Molla Panah Vagif’in müze-türbe kompleksi olan büstü, Halk Sanatçısı Bülbül’ün ev müzesi, Azerbaycanlı ünlü besteci Üzeyir Hacıbeyli’nin heykelinin açılış törenlerine katılması, bir dizi yeni proje ve tesisin temellerinin atılması bir kez daha Şuşa’nın yeni bir rönesans evresine girdiğini, aynı zamanda Şuşa’nın bir kültür merkezi olduğunu gösteriyor.

Tabii ki, 14 Ocak’ta Şuşa’ya ilk ziyaretin tarihi tesadüfen seçilmedi. 39 yıl önce Milli Önder Haydar Aliyev’in katılımıyla 14 Ocak’ta Büyük Azerbaycanlı şair Molla Panah Vagif’in Türbesi Şuşa’da açıldı.
Bu, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in milli liderimiz Haydar Aliyev’in siyasi seyrini sürdürdüğünü ve vasiyetini yerine getirdiğini bir kez daha kanıtladı.

Evet, Vagif Şiir Günleri düzenlemek, Milli Önder’e saygının bir göstergesidir. Azerbaycan halkının milli lideri Haydar Aliyev’in girişimiyle 1982 yılında kadim bir kültür merkezi olan Şuşa’da Molla Panah Vagif’e bir anıt dikildi. Ancak 1992’de Şuşa’yı işgal eden Ermeni vandallarının Vagif’in hem anıtını, hem de türbesini yıkıp yağmaladığını belirtmek gerekir.

Şuşa’nın kurtarılmasından sonra, Cumhurbaşkanı Aliyev’in ilk talimatlarından biri de Vagif anıtını ve türbesini restore etmek oldu. Kısa bir süre içerisinde Karabağ’ımızdaki Molla Panah Vagif’in restore edilmiş anıtı ve müze-türbesi muhteşem bir ziyaret evine dönüştü.

Kültür merkezimiz Şuşa’da Molla Panah Vagif, Üzeyir Hacıbeyli, Han kızı Natevanın, Bülbül’ün anıtlarının ve müzelerinin yeniden inşası ve restorasyonu, Azerbaycan halkının büyüklüğünün, azminin ve yenilmezliğinin bir simgesidir.

Büyük Önder Haydar Aliyev, Şuşa’yı sıradan bir şehir olarak değil, zengin bir tarihi eser, Azerbaycan halkının kahramanlığının sembolü olarak görüyordu.

“Şuşasız Karabağ, Karabağsız Azerbaycan yoktur” sözü Ulu Önder Haydar Aliyev için Şuşa’nın hangi zirvede olduğunu anlatmaktaydı.

Şükürler olsun ki Sayın Başkomutan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Ulu Önderimizin vasiyetini yerine getirerek Şuşa’yı özgürlüğüne kavuşturdu, şimdi ise Şuşa’yı canlandırıyor, restore ediyor. Şuşa için yeni bir dönem başlıyor.

Bugün yapılan çalışmalar ve projelerle tanıştığımızda, görüyoruz ki, yapılan çalışmalar, Şuşa’nın eski ihtişamını yeniden kazandıracaktır, kısacası Şuşa’yı en güzel, gelişmiş kültür beşiği haline getirecektir.

REKLAM ALANI