Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C

Bu durum, AB ülkelerinden çalışmaya gelenler için de geçerli

Bu durum, AB ülkelerinden çalışmaya gelenler için de geçerli
19.09.2021
A+
A-

ALMANYA’DA, ALMAN VATANDAŞI İLE GÖÇMEN İŞÇİ ARASINDA ÜCRET UÇURUMU VAR!

Almanya’da, yurt dışından çalışmaya gelenlerin, Alman vatandaşlarına göre ücretleri ortalama olarak önemli ölçüde daha düşük. Bu durum, AB ülkelerinden çalışmaya gelenler için de geçerli.

Alman vatandaşları ile yurtdışından çalışmaya gelenler arasındaki ücret farkı artıyor. Son on yılda bu fark, neredeyse üç katına çıktı. Alman vatandaşı olmayan tam zamanlı çalışanlar, 2020 yılı sonunda ayda ortalama 2638 Euro brüt gelir elde etti. Bu gelir, Alman vatandaşı olanlardan 903 Euro daha az. 2010 yılında bu fark 317 Euro idi.

Bu dönemde Alman çalışanların ortalama gelirleri yükselirken, vatandaş olmayanların gelirleri düştü. Ortalama olarak, on yıl öncesine göre 97 Euro daha az kazanıyorlar.

AfD Milletvekili René Springer yaptığı açıklamalarda, hoşgörülü bir göç politikasına karşılık ücretlerin düşüreceğini söyleyerek sayıları haklı çıkardı. Hatta bakanlığın rakamları, Alman vatandaşı olmayan işçi sayısındaki artışın azalmakta olduğunu gösteriyor. İş bulma kurumu başkanı Detlev Scheele, Almanya’nın geleceğini tehlikeye atmamak için işgücü piyasasında, artan yabancı işçi ihtiyacından bahsetti.

Ayrımcılık dahil birçok faktör rol oynuyor!

İstihdam Araştırmaları Enstitüsü’nden Herbert Brücker, bu farka neden olan bir dizi faktör hakkında konuştu: Mevcut işgücü piyasası durumu, cinsiyet, sektör, çalışanların nitelikleri ve yaşı; Almanya’daki göçmenler için ortalama olarak daha düşük bir rol oynamaktadır. Bu koşullar aynı olsa bile yine de bir ücret farkı oluşur. Bu farkın nedenlerinden biri ayrımcılık olabilir.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL -ALMANYA

REKLAM ALANI