Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu heyetini kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu heyetini kabul etti
19.02.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu heyetini kabul etti: “İslam devletleri, Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız izolasyonların sona ermesine yardımcı olmalıdır”

Fotoğraflar

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bugün, Dr. Hacı Ali Açıkgül başkanlığındaki İslam İşbirliği Teşkilatı Bağımsız Daimi İnsan Hakları Komisyonu heyetini kabul ederek görüştü.

Görüşmede, Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız izolasyonların insan haklarına aykırı olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar şunları belirtti:

“KKTC’de sizi görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Ülkemizi ziyaret ederek gerçekleri yerinde görmeniz son derece önemlidir. Kıbrıs Türk halkı, en az Kıbrıslı Rumlar kadar egemendir çünkü tarihten gelen müktesep haklarımızla adanın ortak sahibinden biriyiz. Uygulanan izolasyonlar, uluslararası alanda pozisyonumuzu dile getirmemize engel teşkil ediyor. Halkımıza uygulanan kısıtlamaların her alanda olumsuz etkileri vardır. İİT’den beklentimiz, büyük haksızlığa uğrayan Kıbrıs Türkleri’nin yanında olmalarıdır.”

Rum tarafının adayı, bir Helen adası yapma amacıyla silah zoru kullanarak Kıbrıslı Türkleri kurulan devletin dışına ittiğini ve soykırım gerçekleştirdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs Türk halkının Annan Planı’na evet demesine, Rumların ise reddetmesine rağmen Rumların tek taraflı olarak AB üyesi yapıldığını ve Kıbrıslı Türklere verilen sözlerin tutulmadığını dile getirdi. Doğrudan ticaret gibi konularda izolasyonların kaldırılması sözlerinin tutulmadığını anımsatan Cumhurbaşkanı Tatar; “Rum tarafının, AB üyeliği ile Kıbrıs sorunu daha karmaşık hale getirilmiştir” dedi.
Rum tarafının, 85 milyon nüfuslu ve adadan sadece 40 mil uzaklıktaki garantör ülke Türkiye’nin adadan ayrılmasını ve Kıbrıs Türk halkının Türkiye ile olan bağlarını koparmasını sağlamaya çalıştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.

“Kıbrıs meselesi, jeostratejik açıdan uluslararası boyutunun yanı sıra, bir insan hakları meselesidir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, adadaki iki ayrı halktan biri olan Kıbrıs Türk halkının, kendi geleceğini tayin etme hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, İİT heyetini kabul etmekten dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek teşekkür etti ve İslam devletlerine, Kıbrıs Türklerine uygulanan haksız izolasyonların kaldırılması için yardımcı olma çağrısı yaptı.

Dr. Açıkgül ise, insan hakları ihlali söz konusu olan birçok ülkeye ziyarette bulunduklarını anlattı ve komisyonun halkların karşı karşıya kaldığı insan hakları konuları ile ilgili çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Görüşmede, Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi M. Ergün Olgun ve müzakere heyeti de hazır bulundu.

 

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-islam-isbirligi-teskilati-bagimsiz-daimi-insan-haklari-9435

 

REKLAM ALANI