Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C

Devlet başkanı, Rus gazının Kazakistan topraklarından Özbekistan’a taşınmasının açılış törenine katıldı

Devlet başkanı, Rus gazının Kazakistan topraklarından Özbekistan’a taşınmasının açılış törenine katıldı
10.10.2023
A+
A-

 

 

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Devlet başkanı, Rus gazının Kazakistan topraklarından Özbekistan’a taşınmasının açılış törenine katıldı

2023

Moskova, Rusya Federasyonu

 

 

Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev’in Rusya Federasyonu’na yaptığı çalışma ziyareti kapsamında, Rus doğal gazının Kazakistan topraklarından Orta Asya – Merkez gaz boru hattı aracılığıyla Özbekistan’a transit geçişine başlamak için tören düzenlendi.

Bu görkemli etkinliğe Devlet Başkanımızın yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Özbekistan Devlet Başkanı Shavkat Mirziyoyev de katıldı.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev konuşmasında, bu tarihi olayın ülkeler arasındaki iyi komşuluk ilişkilerinin tarihinde yeni bir parlak sayfa açtığını, Kazakistan, Rusya ve Özbekistan’ın enerji alanındaki stratejik işbirliğini ve etkileşimini niteliksel olarak yeni bir seviyeye yükselttiğini vurguladı.

– Gaz endüstrisinin eyaletlerimizin sürdürülebilir sosyo-ekonomik ilerlemesinde büyük, özel bir rol oynadığı söylenebilir. Bu nedenle bu proje ilgili tüm tarafların çıkarınadır. Kazakistan kendi topraklarındaki ana gaz boru hattının hazırlıklarını zamanında ve eksiksiz olarak tamamladı. Proje, Rusya’nın gaz ihracat arzının çeşitlendirilmesini sağlayacak, Kazakistan’ın gaz taşıma altyapısının genişletilmesine ve modernizasyonuna katkıda bulunacak ve Özbekistan’ın yılda 3 milyar metreküpe kadar artan doğal gaz ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olacak. Aynı zamanda ülkelerimizin endüstriyel kalkınmasına, iş ortamının iyileştirilmesine ve vatandaşların yaşam standartlarının yükseltilmesine de güçlü bir ivme kazandıracak” dedi.

 

 

 

Kazakistan Cumhurbaşkanı, projenin Orta Asya’da bölgesel istikrarın ve enerji güvenliğinin güçlendirilmesindeki rolüne özellikle dikkat çekti.

– Yıllık üretim kapasitesi 255 milyar metreküpe kadar olan 20 bin kilometreden fazla ana gaz boru hattı Kazakistan topraklarından geçmektedir. Kazakistan transit potansiyelinin tam olarak kullanılmasıyla ilgileniyor ve Rus gazının taşıma hacmini daha da artırmaya hazır” dedi.

 

 

 

Sonuç olarak Kassym-Jomart Tokayev, Vladimir Putin’e en önemli ulusötesi projenin tanıtımına yaptığı kişisel katkılardan dolayı teşekkür etti ve ayrıca Shavkat Mirziyoyev’e tam destek verdiği için şükranlarını dile getirdi. Kazakistan lideri konuşmasında özellikle Kazak, Rus ve Özbek gaz endüstrisi uzmanlarının profesyonel ve sorumlu ortak çalışmalarına dikkat çekti.

 

 

 

Etkinlikte Başkanlar Vladimir Putin ve Shavkat Mirziyoyev de konuşma yaptı.

Telekonferans sırasında, Atırau bölgesindeki Makat kompresör istasyonundan Enerji Bakanı Almasadam Satkaliev, Orta Asya – Merkez gaz boru hattının Kazak kısmının hazır olduğunu bildirdi. Buna paralel olarak, Özbekistan’ın “Karakalpakiya” gaz ölçüm istasyonundan, Saratov bölgesindeki “Alexandrov Gai” kompresör istasyonundan ve Özbek ve Rus gaz endüstrisi uzmanlarının tamamlandığını bildirdiği St. Petersburg’un Lakhta Merkezi’nden çevrimiçi bağlantı gerçekleştirildi. tüm hazırlık çalışmaları.

 

 

 

 

Daha sonra üç ülkenin liderleri, Rus gazının Kazakistan üzerinden Özbekistan’a geçişine izin verdi.

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-prinyal-uchastie-v-ceremonii-otkrytiya-tranzita-rossiyskogo-gaza-v-uzbekistan-cherez-territoriyu-kazahstana-7963

 

 

 

REKLAM ALANI