Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C

Eleman.net, İzmir’de en fazla eleman aranan ve iş başvurularının yoğunlaştığı sektörleri kamuoyuyla paylaştı

Eleman.net, İzmir’de en fazla eleman aranan ve iş başvurularının yoğunlaştığı sektörleri kamuoyuyla paylaştı

Eleman.net, İzmir’de en fazla eleman aranan ve iş başvurularının yoğunlaştığı sektörleri kamuoyuyla paylaştı.

Firmaların aradığı elemanı, iş arayanların ise aradığı işi bulduğu Türkiye’nin istihdam kaynağı Eleman.net, İzmir’e ait 1 milyondan fazla verinin değerlendirdiği çalışmayı kamuoyuyla paylaştı. Eleman.net verilerine göre, İzmir özelinde en fazla eleman aranan ve en çok ilan yayınlanan sektörler sıralamasında ilk sırada “hizmet” sektörü yer aldı. 13.1’lik ilan oranına sahip hizmet sektörünü %6.9 ile gıda, %5.6 ile eğitim ve %5.2 ile restorancılık ve %5.1’lik oranla bilgi teknolojileri takip etti. Özellikle pandemi dönemiyle birlikte İzmir ve civar illere göç eden bilgi teknolojisi alanında çalışan bireyler, bu alanda yaşanan artışta etkili oldu. Eleman.net verilerine göre İzmir’de iş arayışında olan bireylerin %51’inin kadın adaylar olması da dikkat çekti. İzmir, sahip olduğu kadın aday oranıyla diğer illerin önünde yer aldı.

İş ilanı sayısında %30’luk artış

2021’de İzmir’de iş arayan sayısında %20’lik düşüş gözlenirken, iş ilanı sayısında ise %30’luk bir artış görüldü. Verilere göre İzmir’de 2021 yılında iş arayışında olan aday sayısı 1 milyon 98 bin 673 kişi, eleman arayan şirket sayısı ise 14.640 olarak istatistiklere yansıdı.

İş başvurularında gıda sektörü ilk sırada

Eleman.net verilerine göre İzmir’de en çok iş başvurusu yapılan sektör ise gıda sektörü oldu. İzmir’de iş başvurularının %6.6’sını gıda sektörüne yapılanlar oluştururken, diğer başvurular %5.7 eğitim, %5 otomotiv, %4.3 hizmet, %3.9 çağrı merkezi alanlarına yapıldı.

İzmir’de iş arayanların %51’i kadın

Eleman.net verilerine göre İzmir’de iş arayışında olan bireylerin %51’ini kadın, %49’unu erkek adaylar oluşturdu. İş arayışında olan kitlenin %37’si lise mezunu iken, %29’u lisans, %18’i ön lisans, %13.8’i ilköğretim ve %2.1’i ise yüksek lisans mezunu durumunda.

Halihazırda çalışanların %15’i iş arıyor

Eleman.net’in verilerine göre, iş başvurusu yapanlar arasında halihazırda çalışan oranı %15 olurken, çalışmayan ve iş arayışında olan bireylerin oranı ise %70,5 oldu. Bu istatistikleri %9.3’lük oranla öğrenciler, %2.1’lik oranla emekli bireyler takip etti.

En çok iş arayanlar 26-30 yaş grubu

İzmir’e ait verilere göz atıldığında %26.3 ile 26-30 yaş grubunun iş arayışında olduğu göze çarparken, ikinci sırada %23.1’lik oranla 31-35, üçüncü sırada ise %15.3’lik oranla 20-25 yaş gurubu yer aldı. 51 ve üzeri yaş grubunun iş arama oranı ise %6.4 olarak istatistiklere yansıdı.

1-2 yıl arasında iş deneyimi ağırlıkta

Verilere göre, İzmir’de iş arayışında olanların %23.7’lik kısmı 1-2 yıl arasında deneyime sahip. Deneyimsiz/yeni mezunların oranı %20.5, 5-10 yıl arası deneyime sahip bireylerin oranı %19.4, 3-4 yıl arası deneyime sahip bireylerin oranı ise %18.9 olarak gerçekleşti. 10 yıldan fazla iş deneyimine sahip bireylerin oranı ise %17.5 oldu.

Detaylı bilgi ve iletişim:

Ajans Dijital Kalem – Özkan Özbey / [email protected] – Eren Kılıç / [email protected] – 0212 970 13 72

REKLAM ALANI