Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C

İlham Aliyev’in Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü ve Yeni Yıl vesilesiyle konuşması

İlham Aliyev’in Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü ve Yeni Yıl vesilesiyle konuşması
02.01.2022
A+
A-

İlham Aliyev’in Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü ve Yeni Yıl vesilesiyle konuşması

 

Sevgili hemşehrilerim.

2021 geride kaldı. 2021 ülkemiz için başarılı bir yıl oldu. Yıl içinde kendimize koyduğumuz tüm hedeflere ulaştık. Azerbaycan başarılı bir şekilde gelişmiştir ve bugün dünyada daha güçlü bir Azerbaycan bilinmektedir.

Uluslararası arenadaki konumumuzu güçlendirdik. Uluslararası itibarımız arttı ve birçok uluslararası kuruluşta başarıyla faaliyet gösterdik. Bildiğiniz gibi Bağlantısızlar Hareketi’nin başkanı olarak tüm üye devletlerin çıkarlarını savunduk, uluslararası hukukun norm ve ilkelerini savunduk ve Bağlantısızlar Hareketi’nin tüm üye devletlerinin oybirliği ile genişlemesi tesadüf değil. Azerbaycan’ın başkanlığı bir yıl daha. Birleşmiş Milletler’den sonra 120 üyeli ikinci büyük kuruluş, oybirliğiyle Azerbaycan’a desteğini bir kez daha dile getirdi.

Bu yıl Türk Konseyi Başkanlığımızı başarıyla tamamladık. Bildiğiniz gibi Türk Devletleri Teşkilatı Kasım Zirvesi’nde kuruldu ve bu teşkilat Bağlantısızlar Hareketi’nin ifade ettiği gibi Azerbaycan’ın haklı davasında bizi her zaman destekledi.

İslam İşbirliği Teşkilatı, geleneksel olarak Azerbaycan’ın haklı konumunu destekleyen uluslararası bir kuruluştur. Bu yıl bu desteği hissettik ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın savaştan sonra savaşın sonuçlarını kabul etme çalışmalarını takdir ediyorum.

Aynı zamanda Aralık ayında NATO ve Avrupa Birliği’ne başarılı ziyaretlerim oldu. NATO, zirvelerinde sürekli olarak Azerbaycan’ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü destekleyen kararları kabul etmiştir. Bu kararlar dokuz zirvede kabul edildi. Bu kez bu destek dile getirildi. AB Doğu Ortaklığı Zirvesi sonunda kabul edilen nihai belge, ülkelerin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini bir kez daha destekliyor.

Yani İkinci Karabağ Savaşı’nın sonuçlarını tüm dünya kabul etti. Savaş sonrası süreçlerin haklı olduğumuzu bir kez daha tüm dünyaya kanıtladığını düşünüyorum. Bu çok önemli. Çünkü İkinci Karabağ Savaşı sırasında bize karşı mesnetsiz suçlamalar yapıldı. Bu mesnetsiz iddiaların hiçbiri kanıtlanamadı ve savaş sonrası dönem bunu bir kez daha gösterdi. Dolayısıyla savaşın gerçeklerini, savaş sonrası gerçekleri kabul etmenin siyasi açıdan çok önemli bir olay olarak kabul edilebileceğini düşünüyorum.

Uluslararası arenadaki faaliyetlerimize gelince, komşu ülkelerle ilişkilerimizin başarıyla geliştiğini söylemeliyim. Bu ilişkiler geleneksel olarak dostluk ve işbirliğine dayanmaktadır. Türkiye ile bu yıl imzalanan Şuşa Bildirgesi, aslında bir müttefik ilişkisi olmasına rağmen, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini resmen ittifak düzeyine yükseltiyor, ancak resmi olarak onaylandı ve tabii ki Bu bildirgenin Şuşa’da imzalanması, özel bir anlam.

Rusya ile ilişkilerimiz başarıyla gelişiyor. Önümüzdeki dönemde Rusya ile ilişkilerimizin resmi olarak daha üst seviyeye çıkacağına inanıyorum.

Dostluk ve ortaklık ilişkileri, diğer komşular, İran ve Gürcistan ile düzenli temaslar ve görüş alışverişleri sırasında daha da geliştirildi. Bölgede halihazırda çok taraflı işbirliği için bir platform oluşturuluyor ve bu elbette bizim çıkarımıza.

Komşulardan bahsetmişken, elbette Ermenistan’ı bu ülkeler kategorisine asla dahil etmedim. Bugün hala dahil etmiyorum. Ama umarım bir gün Ermenistan ile komşuluk ilişkilerimiz kurulur. Her halükarda Ermenistan, İkinci Karabağ Savaşı’nın sonuçlarını kabul ederek bölgesel çerçevede de rolünü artırabilir. Her halükarda Kasım ve Aralık aylarında Soçi ve Brüksel’de yapılan görüşmeler umut verici, bu görüşmelerde varılan anlaşmaların 2022’de gerçek hayata yansımasını diliyorum.

İkinci Karabağ Savaşı’nı asla unutmamalıyız. İşgal sırasında yapılan vahşeti unutmamalıyız ve unutmayacağız. Şehitlerimizin hatırasını her zaman kalbimizde yaşatacağız. Allah tüm şehitlerimizden razı olsun, onların kahramanlıkları ve binlerce, onbinlerce Azerbaycanlı asker ve subayın kahramanlıkları ve profesyonellikleri sayesinde işgale son verdik, vatanımızı özgürleştirdik, tarihi Zaferi kazandık ve bu zafer bizim için kalacaktır. sonsuza kadar tarih. Azerbaycan halkı zaten dünyada muzaffer bir halk olarak biliniyor ve Azerbaycan devleti de muzaffer bir ülke olarak tanınıyor. Şunu da söylemeliyim ki bu yıl Azerbaycan’a geleneksel desteğin ve saygının arttığını ve asıl sebebin İkinci Karabağ Savaşı’ndaki zaferimiz, savaş sırasında savaşın tüm kurallarına uymamız ve savaş sonrası onurlu davranışımız olduğunu söylemeliyim.

Aynı zamanda askeri gücümüzü artırmaya devam edeceğiz. 2021 yılında bu yönde pratik adımlar atılmış, yeni silah ve teçhizat alınmış ve alınacaktır. Aynı zamanda askeri birliklerimizin eğitimine de büyük önem verilmektedir. İkinci Karabağ Savaşı’nda tüm dünya Azerbaycan’ın askeri gücünü gördü, Savunma Bakanlığı’nın özel kuvvetleri tüm dünya tarafından zaten tanındı, kahramanlıkları, özverileri ve profesyonellikleri bir destan oldu. Şunu da söylemeliyim ki bu yıl Azerbaycan’da yeni bir askeri birlik kuruldu – Komando Kuvvetleri. Bu Komandolar her türlü askeri görevi yerine getirmeye hazır ve sayıları sürekli artıyor ve artmaya devam edecek. Böylece yeni, çevik, profesyonel ve çok güçlü bir silahlı kuvvetin yaratılması, bize topraklarımızı her an koruyabileceğimizi söylemek için sebep veriyor. sınırlarımızı korumaya hazır olmalıyız. 2021’de Ermenistan-Azerbaycan sınırında yaşanan bazı olaylar, Azerbaycan’ın üstünlüğü elinde tuttuğunu gösterdi.

Bu yıl kurtarılan topraklarda kapsamlı inşaat ve restorasyon çalışmaları başladı. Dünya savaşları tarihinde, savaşlardan sonra hiçbir yerde hızlı bir yeniden yapılanma çalışması yapılmadığını söyleyebilirim. Azerbaycan vatandaşları bu çalışma hakkında düzenli olarak bilgilendirilmektedir. Bunun hakkında konuşmaya başlarsam, muhtemelen birkaç saat sürecek, her şey açık. Asıl görevimiz, eski ÜİYOK’leri bir an önce ata topraklarına geri döndürmek ve bunu da başaracağız.

Aynı zamanda Azerbaycan’ın her yerinde gelişme görülmektedir. Bölgesel kalkınma programı başarıyla uygulanmaktadır. Bu yıl çok sayıda bölgelere ziyaretler yaparak ek fırsatlar bulmaya çalıştım ve ziyaretlerim düzenli. Bu yıl 32’si kurtarılmış topraklara olmak üzere 47 kez Azerbaycan bölgelerini ziyaret ettim. Şuşa’ya sadece 7 kez gittim. Şuşa’da büyük çaplı inşaat çalışmalarına başladık ve doğal olarak kurtarılan topraklar arasında en büyük çaplı restorasyon çalışması Şuşa’da yapılıyor. Aynı zamanda diğer il ve köylerde de geniş çaplı çalışmalar yapılıyor ve yapılacak.

Elbette tüm bunları yapabilmek için ekonomimizin başarılı bir şekilde gelişmesi gerekiyor. Azerbaycan’da ve dünyada herkes biliyor ki, Azerbaycan bunu kimseden tek bir manat, bir dolar almadan tek başına yapıyor. Tüm kurtarılmış topraklarda yapılan çalışmalar, Azerbaycan devlet bütçesinden karşılanmaktadır. Herhangi bir yardım almadık, kredi almadık, bu işi kendi başımıza yapıyoruz. Tabii ki ekonomik kalkınma hızlı gitmezse bu hızla bunu yapmak mümkün olmayacaktır. Yapılan çalışmalar sonucunda kriz sonrası döneme girmiş olduğumuzu söyleyebiliriz. Azerbaycan ekonomisi bu yılın ilk 11 ayında yüzde 5,3 büyürken, petrol dışı ekonomi yüzde 6,4 büyüdü. Sanayi üretimi yüzde 5,5, petrol dışı sektörde ise yüzde 20,7 arttı. Döviz rezervlerimiz 2,2 milyar dolar arttı. Ticari ilişkilerimizin pozitif dengesi 9, Bu 4 milyar dolar. Dış kamu borcumuz gayri safi yurtiçi hasılanın sadece %17’si kadardır ve bu yıl dış kamu borcu hem mutlak hem de GSYİH’ye göre azalmıştır.

Yani, her ülke bu göstergelerle gurur duyabilir. Ama bizim için doğal. Çünkü Azerbaycan halkı ekonomik kalkınmanın uzun vadeli, doğru bir stratejinin uygulanması sonucunda öngörüldüğünü görmektedir. Aynı zamanda ekonomik reformlar, şeffaflık, yolsuzluk ve rüşvetle mücadele de meyvelerini veriyor. Sadece vergi makamları sayesinde, tahmine ek olarak 1,4 milyar manat hazineye aktarıldı ve bu parayı kullanarak büyük ölçekli sosyal paket etkinlikler düzenliyoruz. 1 Ocak’tan itibaren maaşlar, emekli maaşları ve emekli maaşları önemli ölçüde artırılacak. İki milyon yüz bin kişiyi kapsayan bu sosyal paketin toplam hacmi 1,5 milyar manat. Görüyorsunuz, vergi makamları hazineye sadece 1,4 milyar manat çekebildi, bunun yanı sıra tahminlere ek olarak, hepsi fazlasıyla sosyal sorunları çözmeyi hedefliyor. Daha önce de söylemiştim, ek fonlar oluştukça bu fonları önce sosyal projelere yönlendireceğiz. Aynı zamanda özgürleştirilmiş topraklarda yapılan çalışmalar toplumsal yönelimlidir. Bu vakaların büyük çoğunluğu sosyal nitelikte olduğundan, eski ÜİYOK’leri mümkün olan en kısa sürede bu bölgelere geri göndermeleri amaçlanmaktadır.

Bu yıl COVID ile mücadelede iyi sonuçlar alındığını ve pandeminin tamamen kontrol altına alındığını düşünüyorum. Azerbaycan, bu bölgedeki durumun kabul edilebilir olduğu birkaç ülkeden biridir. Aynı zamanda geniş çaplı aşılama politikası ve aşılama çalışmaları da bize yardımcı oluyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 50’si şimdiden iki doz aşı aldı. 18 yaş üstü nüfusta ise bu oran yüzde 62’ye ulaşıyor. Toplamda 11 milyon dozdan fazla aşı yapıldı ve yeni yılda bu belayla savaşmaya devam edeceğiz.

2022 yılında Şuşa’nın 270. yılını kutlayacağız. Şuşa’nın temellerini 1752 yılında Panahali han atmıştır ve biz bu yıl dönümünü yeni yılda büyük bir törenle kutlayacağız. Bu şanlı tarihi dikkate alarak ve Şuşa’nın restorasyonunu hızlandırmak için yeni yılı “Şuşa Yılı” ilan ediyorum.

Bildiğiniz gibi bugün Dünya Azerbaycanlılarının Dayanışma Günü. Dünyanın dört bir yanındaki Azerbaycanlıların bu bayramı coşkuyla kutladıklarına eminim. Coşkuyla kutladıkları ikinci yıl. Çünkü bu işgal döneminin ve işgalle ilgili meselelerin yurt dışında yaşayan Azerbaycanlılara büyük acılar yaşattığını biliyorum. Çünkü eminim ki farklı ülkelerdeki Ermenilerle iletişim kurarken kibirli tavırları dünya Azerbaycanlılarını gücendirmiştir. Şimdi durum tamamen farklı. Hiçbir zaman kibirli olmadık ama her zaman gücümüzü hissettik. Bugün dünya Azerbaycanlılarının yaşadıkları tüm ülkelerde dik, açık fikirli olduklarından ve tarihi vatanları Azerbaycan ile haklı olarak gurur duyduklarından eminim.

Sevgili yurttaşlar, dediğim gibi bu yıl ülkemiz için başarılı geçti. 2022’nin de başarılı olacağına inanıyorum. Çünkü ülkedeki birlik, beraberlik ve güzel ortam bize bu gerçeği sağlayacaktır. Cumhurbaşkanı ve Başkomutan olarak her zaman Azerbaycan’ın çıkarlarını gözeteceğim, ülkemizin kapsamlı kalkınması için elimden gelenin en iyisini yapacağım, askeri gücünü artıracağım ve vatandaşlarının daha iyi yaşaması için çalışacağım.

seni yürekten kutluyorum. Mutlu tatiller!

Videonun büyük boyutu

kaynak:https://president.az/articles/55195

REKLAM ALANI