Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev ve Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping görüştü

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev ve Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping görüştü
17.10.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Uluslararası topluluk

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev ve Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping görüştü

17 Ekim 2023
Pekin, Çin

 

 

 

 

Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev’in Çin Halk Cumhuriyeti’ne resmi ziyaretinin programı, Başkan Xi Jinping ile yapılan görüşmelerle açıldı.

Çin lideri, Pekin’deki Büyük Halk Salonunda Kazakistan Cumhurbaşkanı ile görüştü. Seçkin konuğun onuruna bir Onur Kıtası grubu oluşturuldu. Daha sonra devlet başkanları ve heyetleri Büyük Doğu Salonu’nda görüşmelere başladı.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, Xi Jinping’in 3. Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu’na katılmak üzere Çin’i tekrar ziyaret etme davetini büyük memnuniyetle kabul ettiğini kaydetti.

– Kazakistan, ilk günden itibaren küresel girişiminizi sıkı bir şekilde destekledi ve tanıtımına aktif olarak katılıyor. Tam 10 yıl önce Astana’daki konuşmanızda bu girişimin ana hatlarını çizdiğini her zaman hatırlıyoruz. Bu fırsatı değerlendirerek, bu mega projenin uygulanmasında elde edilen parlak sonuçlardan dolayı sizi tebrik etmek istiyorum ve bu dönüm noktası teşkil eden etkinliğin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesini diliyorum. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 74. yıldönümünü ve Çin takımının Hangzhou’daki 19. Asya Yaz Oyunları’ndaki muhteşem performansını tebrik ediyoruz. Çin’in hızlı gelişimini büyük bir cesaretle takip ediyoruz. Sizin bilge liderliğiniz altında Çin, ileri bir dünya gücü olma gibi yüce bir hedefe ulaşmaya güvenle yaklaşıyor” dedi.

 

 

 

 

Devlet başkanı, ebedi kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine ulaşan Kazak-Çin ilişkilerinin gelişiminin olumlu dinamiklerini vurguladı.

─ Her alanda etkili eyaletlerarası işbirliği kurduk. Geçen yıl Eylül ayında Kazakistan’a yaptığınız ve ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin yeni bir “altın 30. yıldönümü”nün başlatıldığı devlet ziyaretinizin sonuçları, bağların kapsamlı bir şekilde derinleştirilmesine güçlü bir ivme kazandırdı. Eyaletlerimiz arasındaki ticaret başarıyla gelişiyor. Büyüme anlamlıdır. Yatırım hacmi 21 milyar dolar olan 52 ortak projenin hayata geçirilmesi devam ediyor. 2024 yılı Çin’de Kazakistan turizm yılı olarak ilan edildi ve bu durum bu bölge için büyük umutlar açacak. Karşılıklı kültürel ve insani alışveriş için uygun koşullar yaratılıyor. Kazakistan ve Çin’in devletlerarası ilişkileri niteliksel olarak yeni bir düzeye taşıma konusunda muazzam bir potansiyele sahip olduğuna inanıyorum. Kassym-Jomart Tokayev, “Bu fırsattan yararlanarak sizi, sevgili Başkan Xi Jinping’i gelecek yıl Kazakistan’a resmi ziyarete davet etmek istiyorum” dedi.

 

 

 

Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı da daveti kabul ettiği için Kazakistan Cumhurbaşkanı’na teşekkür etti ve karşılıklı yarara dayalı işbirliğinin güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

− 3. Üst Düzey Uluslararası İşbirliği Forumu “Tek Kuşak, Tek Yol”a hoş geldiniz. Sağlıklı, istikrarlı ve dinamik Çin-Kazak ilişkileri, iki ülke arasındaki güveni güçlendirebilir ve barış ve istikrarın korunmasına kararlı bir şekilde katkıda bulunabilir. Uluslararası durum ne kadar değişirse değişsin, Çin ve Kazakistan asıl emellerine sadık kalacak ve birbirlerine yardım edecekler. Yıllar süren dostluk boyunca ülkelerimiz sonsuz kapsamlı bir stratejik ortaklık kurmayı başardı. Xi Jinping, 10 yıl önce Kazakistan’da “Tek Kuşak, Tek Yol” projesini ilk kez başlattığımı belirtti.

Çin Halk Cumhuriyeti Başkanı, Çin’in Kazakistan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün yanı sıra Kassym-Jomart Tokayev’in gerçekleştirdiği büyük ölçekli reformları da tam olarak desteklediğini vurguladı.

 

 

 

Müzakereler sırasında taraflar, ticaret ve ekonomi, petrol ve gaz, petrokimya, enerji, finans, ulaştırma ve transit sektörlerinin yanı sıra nükleer endüstri, makine mühendisliği ve turizm, e-ticaret ve ticaret alanlarında kapsamlı işbirliğinin geliştirilmesi konularını ele aldı. yüksek teknoloji. Liderler, ortak yatırım projelerinin uygulanmasının ve karşılıklı kültürel zenginleşme için koşulların yaratılmasının önemini vurguladı.

Ayrıca uluslararası ve bölgesel gündemdeki güncel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Kassym-Jomart Tokayev ile Xi Jinping arasındaki görüşmeler sonunda iki ülkenin heyet üyeleri bir dizi belgeye imza attı.

 

 

 

1. Kazakistan Cumhuriyeti Stratejik Planlama ve Reform Ajansı ile Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Kalkınma ve Reform Komitesi arasında ekonomik kalkınma alanında değişim ve işbirliğine yönelik Mutabakat Zaptı;

2. Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti arasında, Çin ile Avrupa arasındaki konteyner trenleri de dahil olmak üzere Trans-Hazar uluslararası taşımacılık güzergahının geliştirilmesine ilişkin anlaşma;

 

 

 

3. Kazakistan Cumhuriyeti Ulaştırma Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Kalkınma ve Reform Devlet Komitesi arasında Tacheng – Ayagoz demiryolu inşaatı projesinde işbirliğinin ortak geliştirilmesine ilişkin Mutabakat Zaptı;

 

 

 

4. Kazakistan Cumhuriyeti Hükümeti ile Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti arasında Trans-Hazar uluslararası taşımacılık güzergahının geliştirilmesine ilişkin anlaşma;

 

 

 

5. Kazakistan Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı ile Çin Halk Cumhuriyeti Gümrük Genel İdaresi arasında kolza tohumunun Kazakistan Cumhuriyeti’nden Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihracatına ilişkin bitki sağlığı gerekliliklerine ilişkin protokol.

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://akorda.kz/ru/prezident-kazahstana-kasym-zhomart-tokaev-i-predsedatel-knr-si-czinpin-proveli-peregovory-1792248

 

 

 

 

REKLAM ALANI