Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C

Kazakistan ve Arnavutluk Cumhurbaşkanları genişletilmiş formatta görüşmelerde bulundu

Kazakistan ve Arnavutluk Cumhurbaşkanları genişletilmiş formatta görüşmelerde bulundu
10.09.2023
A+
A-

 

 

 

 

Olaylar

Akorda

Kazakistan ve Arnavutluk Cumhurbaşkanları genişletilmiş formatta görüşmelerde bulundu

2023

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev ve Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bayram Begay, iki devletin resmi heyetlerinin katılımıyla görüşmelerde bulundu.

 

 

 

Taraflar, ticaret ve ekonomi, ulaştırma ve lojistik, yatırım ve insani işbirliğinin güçlendirilmesine özel önem vererek Kazak-Arnavut ortaklığının temel konularını görüştü.

Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan ve Arnavutluk’un bağları daha da güçlendirmek için büyük fırsat ve potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

– Arnavutluk’u Balkan Yarımadası’nda çok önemli bir ortak olarak görüyoruz ve bu, karşılıklı işbirliğimiz açısından pratik sonuçlar almak için belirleyici bir an. Kazakistan ile Arnavutluk arasında pek çok benzerlik var. Biz çok etnikli ve çok dinli bir ülkeyiz, aynı zamanda nüfusun çoğunluğu da Müslüman. BM, AGİT, İslam İşbirliği Teşkilatı gibi büyük uluslararası kuruluşlar nezdinde işbirliğimizi ve temaslarımızı geliştirmek gerekiyor” dedi.

 

 

 

Cumhurbaşkanı, Astana ile Tiran arasında direkt uçuşların kurulması gerektiğini belirtti.

– Turizm, ulaşım, enerji ve diğer alanlardaki mevcut fırsatlardan bahsederken, başkentlerimiz arasında direkt uçuşların açılması ihtimalinin de dikkate alınması gerekiyor. Bir kez daha, Kazakistan’ın işbirliğimizi geliştirmekle yakından ilgilendiğini ve pratik sonuçlara ulaşmak için mümkün olan her şeyi yapacağımızı söylemek istiyorum” diye vurguladı Kassym-Jomart Tokayev.

 

 

 

Bayram Begai ise ikili işbirliğinin durumunu son derece takdir etti.

– İlk buluşmamız diyaloğumuzun başlangıcını temsil ediyor. Arnavutluk ile Kazakistan arasındaki bağların geliştirilmesi, iş birliği ve insani temasların artırılması yönündeki ortak hedefler doğrultusunda etkileşimimizin devam etmesini umuyoruz. Ekonomik işbirliği açısından da büyük fırsatlarımız var. Bu fırsat penceresini kullanabiliriz. Arnavutluk lideri, madencilik sektörü, enerji, tarım, turizm ve altyapı geliştirme gibi alanlarda işbirliğini güçlendirmek istiyoruz.” dedi.

Müzakerelerin ardından Cumhurbaşkanları Kassym-Jomart Tokayev ve Bayram Begay ortak bildiriyi kabul etti.

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/prezidenty-kazahstana-i-albanii-proveli-peregovory-v-rasshirennom-sostave-783454

 

 

REKLAM ALANI