Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C

“Türkiye ve Angola enerji konusunda ciddi iş birliği imkânlarına sahiptir”

“Türkiye ve Angola enerji konusunda ciddi iş birliği imkânlarına sahiptir”
19.10.2021
A+
A-

“Türkiye ve Angola enerji konusunda ciddi iş birliği imkânlarına sahiptir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Lourenço ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Enerji konusunda iki ülke arasında ciddi işbirliği imkânlarının olduğuna inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’den Angola’ya cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti.

“TARİHÎ ZİYARETLERİN İKİLİ İLİŞKİLERİMİZE HER ALANDA İVME KAZANDIRACAĞINA İNANIYORUM”

Tarihî ziyaretlerin ikili ilişkilere her alanda ivme kazandıracağına inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bundan sonraki sürecin farklı olacağının altını çizdi.

Yaptıkları ikili görüşme, heyetler arası görüşme ve ortak basın toplantısı ile Türkiye ve Angola arasındaki bu süreci adeta kayıtlara düştüklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Görüşmemizin siyasi, askerî, ekonomik, ticari, kültürel alanlarda yedi anlaşmayla birlikte teyit edilmiş olması aramızdaki ilişkilerin ne noktaya vardığını göstermesi bakımından da önem taşıyor. Gerek eğitim alanında iş birliği, gerek tarım alanındaki iş birliği gerek gümrük konularındaki karşılıklı idari yardım anlaşması, sanayi konularındaki anlaşma, ortak ekonomi ve ticaret komisyonu kurulmasına ilişkin anlaşma, turizm alanında mutabakat zaptı ve TRT ile Angola arasındaki anlaşma olmak üzere 7 anlaşmayı imzalamış olduk” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Cumhurbaşkanı Lourenço’nun, Temmuz ayındaki ziyareti sırasında hem de bugün çeşitli alanlardaki anlaşmalarla iş adamlarıyla atacakları adımlarla farklı bir süreci başlattıklarını dile getirdi.

“İKİLİ TİCARET HACMİ HEDEFİNİ 500 MİLYON DOLAR BELİRLEDİK”

THY’nin İstanbul-Luanda seferlerini 13 Ekim’de başlattığını anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, THY’nin bu süreci zenginleştireceğine inandığını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Gerek Türkiye’den Luanda’ya gerek Luanda’dan Türkiye’ye gidiş gelişler çok daha büyük güç kazanacak. Temmuz ayında ikili ticaret hacmi hedefini 500 milyon dolar belirledik. Şu anda 177,5 milyon dolarlık bir ticaret hacmi Türkiye ile Angola’ya uygun düşmüyor ama bunu 500 milyon dolara çıkardığımız andan itibaren aramızdaki bu ticaret hacmiyle çok farklı adımlar atacağız. Bilhassa Türk özel sektörünün yatırımlarıyla gerek altyapı gerek yeraltı kaynaklarıyla ilgili kazan kazan esasına göre yapılacak bu yatırımlarla iş adamlarımızın inanıyorum ki Angola’daki etkinliği daha da artacaktır. Bu, Angola’da aynı zamanda istihdamın artırılmasına da neden olacaktır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörle mücadele konusunda, Angolalı makamların yanında olmayı sürdüreceğiz” dedi.

Enerji konusunda da iki ülke arasında ciddi iş birliği imkânlarının olduğuna inandığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Geçen sene kendi sismik arama ve derin sondaj gemilerimizle yaptığımız araştırmalar neticesinde Karadeniz’de 540 milyar metreküplük doğal gaz bulduk. 161 bin kilometre uzunluğuyla Türkiye’nin doğal gaz dağıtım şebekesi hem modern hem yaygın hem de son derece güvenlidir. Bu konuda tecrübe ve imkânlarımızı Angolalı dostlarımızın istifadesine sunmaktan memnuniyet duyarız. Eğitim ve kültür alanlarındaki iş birliğimizi beraberce geliştirmek arzusundayız. Vize meselesinde atacağımız adımların beşeri ve turizm iş birliğimizin gelişmesine de katkı sağlayacağına inanıyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi gelişmelerin, Angola Devlet Başkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço’nun liderliğinde başlatılmasını istediklerini dile getirdi.

“TÜRKİYE’NİN AFRİKA KITASINDAKİ FAALİYETLERİ TÜM ŞEFFAFLIĞIYLA HERKES TARAFINDAN BİLİNİYOR”

Ekonomik olarak da reformları takdirle izlediklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Angola’nın bölgesindeki uluslararası sorunların adilane ve barışçıl şekilde çözülmesine yönelik yapıcı rolü bu sayede daha da güçlenir. Türkiye’nin Afrika kıtasındaki faaliyetleri ise tüm şeffaflığıyla herkes tarafından biliniyor. Malum, kıta genelinde mevcut 43 büyükelçiliğimiz üzerinden tüm Afrika ülkeleri ile ilişkilerimizi karşılıklı saygı, dayanışma ve kazan kazan ilkeleri temelinde geliştiriyoruz ve bu konuda stratejik ortağı olduğumuz Afrika Birliği ile iş birliğimizi orta ve uzun vadeli bir bakış açısıyla tüm kıtada barış, istikrar ve refahın artmasına katkıda bulunacak şekilde derinleştiriyoruz. Bu kapsamda, önce 21-22 Ekim’de 3. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nu gerçekleştireceğiz. Ardından da yine İstanbul’da 17-18 Aralık’ta 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağız. Böylelikle Türkiye’nin Afrika Birliği ilişkilerinde yeni bir döneme girilecektir. Ben bu düşüncelerle sözlerime son verirken, Sayın Cumhurbaşkanına ve tüm Angola halkına samimi hüsnü kabulleri için teşekkür ediyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Devlet Başkanı Manuel Gonçalves Lourenço ile düzenledikleri ortak basın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

SAVUNMA SANAYİİNDE İŞ BİRLİĞİ

Angola ile yapılan ticari iş birliğinde savunma sanayinin yerinin ne olduğunun sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Devlet Başkanı Lourenço’nun savunma sanayisi konusunda üç ay önce Türkiye’ye yaptığı ziyarette özelikle İHA ve SİHA’larla alakalı taleplerinin olduğunu belirtti.

Bu ziyarette, “Bu konuları görüşelim, derinleştirelim” dediklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Aynı şekilde zırhlı taşıyıcılarla ilgili olarak bugün de yine bazı görüşmeler yaptık. Tabii bu konuda Türkiye’nin malum son 19 yılda özellikle savunma sanayinde attığı adımlar gerçekten kendilerinin de dikkatini çekiyor ve bu konularda da savunma bakanlarımız birbirleri ile görüşmek suretiyle ne gibi ürünlerin alım satımı yapılabilir bunları da görüşmek suretiyle bu adımları da atacağız. Biz bu konularda biliyorsunuz tutucu değiliz, her türlü desteği de vermeye hazır olduğumuzu söyledik. Savunma bakanlarımız birbirleri ile görüşmeleri yapacaklar ona göre de adımları atacağız” şeklinde konuştu.

“HER TÜRLÜ BİRİKİMİMİZİ ANGOLA İLE PAYLAŞMAYA HAZIRIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, imzalanan iş birliklerinin Angola’da nasıl bir öneme sahip olacağı ve bu ülkede hangi sektörlerde daha iyi olacağı sorusuna şöyle cevap verdi: “Bugün yapılan yedi tane anlaşma bunun zaten ilk adımlarıdır. Bu anlaşmayla birlikte de yapmamız gerekenlerin imzalarını attık. Bu konuda özellikle gerek eğitim alanında iş birliği anlaşması ki üniversiteler noktasında bazı adımları şu anda atıyoruz, bir diğeri tarım alanında iş birliği anlaşması. Bu konuyla ilgili olarak Angola’nın tarım arazisi noktasında çok büyük bir tarım arazisi imkânına sahipler. Bu arazilerin işlenmesi hususunda müşterek yapabileceğimiz birçok şey var. Gümrük konularıyla karşılıklı idari yardım anlaşmasını yapma imkânımız var. Bir diğeri de sanayi konularında her türlü birikimimizi biz Angola ile paylaşmaya hazırız. Burada bir sıkıntı söz konusu değil. Bir de ortak ekonomi ve ticaret komisyonu kurulmasına ilişkin deklarasyon. Bu konuda ticaret bakanlarımız süratle adımı atmaları halinde bunu bitirmiş olacağız. Turizm alanında ise Türkiye, turizm noktasında destinasyonlarıyla çok çok güçlü bir ülke ama aynı şekilde Angola’nın da turizmde çok ciddi destinasyonları var. İnanıyorum ki Türk Hava Yollarının uçuşlarıyla birlikte Türk halkından da buraları ziyaret edecekler olacaktır. Bir diğeri de TRT ile Angola Devlet Radyosu arasındaki iş birliği protokolü. Bu konuda adım atacağız. Ama hepsinden öte de savunma sanayi ile ilgili atacağımız adımlardır. Savunma sanayisine yönelik atacağımız adımlarla birlikte özellikle bizler otomotiv sektöründe, zırhlı taşıyıcılarda neler yapabiliriz bunları da görüşme, adımları da atma fırsatını bulacağız.”

“AFRİKA KITASI YILLAR YILI SÖMÜRÜLDÜ”

“Birlikte daha adil bir dünya mümkün’ mesajı, yakın dönemde Afrika ülkeleriyle iş birliği sürecini hangi yönde kapsayacak?” sorusu üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika kıtasının yıllar yılı sömürüldüğüne işaret etti.

Şu anda ziyaret ettiği Angola’nın 400 yılı aşkın bir süre Portekiz tarafından sömürülmüş bir ülke konumunda olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Tabii Angola’nın dışında Afrika’nın ilk ülkelerinin birçoğunun yer altı, yer üstü kaynakları hepsi maalesef Batı tarafından sömürülmüştür. Tabii adaletsiz bir yaklaşımın çok açık net ortaya koyduğu neticedir. Bunların en önemlisi Fransa’dır. Fransa, Afrika’yı adeta bir sömürge kıtası olarak kullanmıştır. Buralarda nice insanlar öldürülmüştür. Yüz binlerce insan buralarda öldürülmüştür. Başta Cezayir, Ruanda olmak üzere. Bu insanlar öldürülürken kimsenin sesi çıktı mı? Zalim bir yapı, adil olmayan bir yapı ve bu adil olmayan yapı maalesef zulmünü devam ettirmiştir. Bunları ben bu kitabımda dile getiriyorum. Çünkü adil bir dünya talebimiz var. Adil bir dünya için de el ele vermemiz lazım. Korkmamak gerekiyor. Eğer korkarsak, korktukça bu zulüm tüm Afrika’yı kuşatacaktır. Bununla birlikte, ayağa kalkmak gerekiyor; bununla birlikte, haklarımıza, adil bir yapıya sahip çıkmamız gerekiyor. Bunun için de bunu kaleme aldım, bunun için konuştum, bunun için anlattım. Şu anda da işte hâlâ bakın Libya’da olanları görüyorsunuz. Bunun yanında aynı şekilde Somali’de olanları görüyorsunuz. Zulüm hâlâ devam ediyor, bitmiş değil. Aynen Sahraaltı, Sahraüstü her yerde zulüm. Bunları aşmak için de daha adil bir dünyayı sadece biz değil, hep beraber inşa etmemiz, kurmamız gerekiyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Angola Devlet Başkanı Lourenço’ya kitabını da takdim ettiğini söyleyerek, “Beraber çalışmamız lazım” mesajını iletti.

ANGOLA CUMHURBAŞKANI LOURENÇO: “GELECEK, TÜRKİYE VE ANGOLA İÇİN İYİ OLACAK”

Angola Cumhurbaşkanı Lourenço ise açıklamasında ziyaret kapsamında iki ülke arasında farklı alanlarda anlaşmalar imzalandığını söyledi.

Angola Cumhurbaşkanı Lourenço, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür ediyoruz ve bu iş birliğine çok güzel bir şekilde bakıyoruz. Gelecek, Türkiye ve Angola için iyi olacak” ifadelerini kullandı.

Türk Hava Yollarının (THY) İstanbul-Luanda seferlerine başladığını hatırlatan Lourenço, iki ülke ilişkilerinin 3 ay gibi kısa sürede hızla ilerlediğine dikkati çekti.

Angola’nın Türk yatırımcılar için önemine işaret eden Angola Cumhurbaşkanı Lourenço, Türk yatırımcıların Angola’ya gelmesiyle diğer ülkelerde de ticaret ve yatırım yapma imkânı bulabileceklerinin altını çizdi.

Angola Cumhurbaşkanı Lourenço, “Afrika ülkeleri arasında Angola daha iyi ve modern olmaya çalışıyor. Türkiye’nin buraya gelmesiyle iki ülke için kazanımlarımız olacağı gibi bölgedeki diğer ülkelerde de üretim ve satış yapabileceğiz” dedi.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/130978/-turkiye-ve-angola-enerji-konusunda-ciddi-is-birligi-imk-nlarina-sahiptir-

REKLAM ALANI