Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C

ÖĞRENCİLERİMİZİN HEPSİ BİRER KAHRAMAN

ÖĞRENCİLERİMİZİN HEPSİ BİRER KAHRAMAN
10.08.2021
A+
A-

ÖĞRENCİLERİMİZİN HEPSİ BİRER KAHRAMAN”

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ HAZIRLIKLARI İÇİN DİKKATLİ OLMALARI ÇOK ÖNEMLİ.

Beklediğimiz gibi yks sonuçları erken açıklandı. Şimdi düşünme, araştırma, soruşturma ve öğrencilerin tam da gönüllerine göre tercih listelerini hazırlama zamanı.

2021 tercihlerini diğer yıllardan ayıran bazı özellikler var. Bu nedenle öğrencilerin tercih yaparken çok daha dikkatli olmaları gerektiğine söyleyen eğitimci Emine Çaşkurlu, barajı geçen yani tercih yapma hakkı kazanan öğrenci sayısındaki azalmaya dikkat çekiyor:

Sayısal puan türünde bu yıl 180 puan barajını aşarak tercih yapma hakkına sahip aday sayısı 390 bin 132.

Eşit Ağırlık puanıyla öğrenci alacak programları tercih edebilecek aday sayısı bu yıl 587 bin 678. Sözel puanında barajı aşan sayısı ise 563 bin 808. Bu sayılar geçen yıla oranla çok altında.

Bunlar tercih yapmaya hak kazananlar, elbette bu öğrencilerin kaçının tercih yapma hakkını kullanacağı bilinmiyor.

Bu durum tercih yapmayı düşünen öğrenciler için bir rahatlama sağlayacaktır.

20 yıldır öğrencilerin üniversite tercihlerine danışmanlık yapan Emine Çaşkurlu pişman olunmayacak bir tercih listesinin , öğrencinin geçmiş öğrencilik hikayesinde, gelecekle ilgili hayal ve heyecanlarında saklı olduğunu söylüyor. Bunların yanı sıra YÖK istatistiklerini yıllara göre projeksiyonlar yaparak değerlendirmek ve tercih sıralaması tekniğine dikkat etmek de çok önemli diyor.

Tercih listesinden önce kendinizi yeniden keşfedin.

Emine Çaşkurlu, tercih listesi oluşturulurken, öğrencinin gönlünde yatan bir meslek yoksa, karasız ise ilgi, yetenek ve gelecek değerleri açısından öğrenciyi daha iyi anlamak için bazı test ve envanterler uygulanmasını tavsiye ediyor. Böylece öğrencinin kişilik özellikleri, mesleki yönelimleri ve çalışma davranışı ile ilgili bölümlerin doğru eşleştirilmesine katkı sağlanmış olur diyor.

Üniversite Tercihinde Bunlara Dikkat!

2021 YKS’ye zorlu bir hazırlık sürecini ve zor 2 sınavı başarıyla tamamlayan Öğrenciler 5-13 Ağustos tarihleri arasında 24 tercih hakları olan bir listeyi isteklerine göre yapacaklar. Peki, tercih yaparken nelere dikkat edilmeliler?

1. Puana değil sıralamanıza göre tercih yapın.

2. 2018-2019-2020 sıralamalarına ve kontenjanlarına bakarak, yeni açılan bölümleri ve bölümlerin özel koşullaırnı detaylıca inceleyerek sıralamalarını yapmalılar.

3. Önerim bu yıl tercih yaparken sıralamanızın yüzde yüz üstü yüzde yüz altını tercihler listenizde yer vermeniz. Biz buna garantili tercih listesi deriz. Yani 24 tercihin ilk 4 tanesini sıralamanızın üstündeki üniversite ve bölümleri en az 10 tanesini bulunduğunuz dilim ve en yakınındaki yerleri ve diğer 9-10 taneyi de sıralamanızın altındaki yerleri yazın. Tabii mutlaka bu yıl yerleşmek istiyorsanız.

4. İstemediğiniz hiçbir bölümü sakın yazmayın. Son pişmanlık fayda etmez. Kazanır da gitmezseniz gelecek yıl kazanma şansınızı da riske atarsınız.

Şimdi gelelim tercih yaparken yapılan yanlışlara:

1. Arkadaşım seçiyor diye bölüm seçilmez, ailem istiyor diye de…

2. Nerede olursam mutlu olurum, yeter ki mezuna kalmayayım diye düşünmeyin.

3. Dedikodular değil gerçek bilgiler üzerinden kararlarınızı alın.

4. Sakın hayallerinizden vazgeçmeyin.

Peki doğru karar nasıl alınır? Bu günlerde kendinize sormanız gereken sorular:

1. Neyi severim?

2. Hangi konuda iyiyim?

3. Ne yapmak istiyorum?

4. Seçtiğim bölümde öğreneceklerim ilgimi çekiyor mu yeteneğim var mı?

5. Hangi şehirde öğrenci olarak yaşarım?

6. Hangi üniversitede okumak beni gururlandırır?

7. Hangi bölüm hayalimdeki geleceği destekler?

8. Üniversitenin öğretim görevlisi sayısı ve niteliği alacağım akademik eğitimi destekleyecek nitelikte mi?

9. Üniversitenin kampüsü ve sosyal imkanları neler?

10. 10.Üniversitenin ve bölümün uluslararası eğitim imkanları var mı?

11. Üniversite yeterli dil veya diller öğrenmemi sağlayacak mı?

12. Online eğitime adaptasyon sağlayabilmiş mi?

13. İlgili bölümden mezunların iş ve çalışma olanakları neler?

14. İlgili üniversitenin diğer üniversiteler arasındaki başarı sırası nedir?

Bu maddeler çoğaltılabilse de aslolan gönlünüzde yatan aslandır. Hayat başarısı için, severek okuduğunuz bir bölüme ve isteyerek tutkuyla yaptığınız bir işe ihtiyacınız var. Başkalarının tecrübelerini dinleyin ama lütfen kendi iç sesinizi dinlemeyi ihmal etmeyin.

 

REKLAM ALANI